tiistai 2. helmikuuta 2010

Teatteri on verbi, ei adjektiivi

Boalin kirja Games for Actors and Non-actors on todella mielenkiintoinen. Olen pohtinut sita lukiessa seka omia teatterikasityksiani etta ottanut vaikutteita siihen milla tavalla nayttelija voi valmistaa itseaan kohtaukseen. Noyrasti ilmaisten olen kokenut valaistuksen hetkia.

Taman blogimerkinnan otsikko on suora lainaus Boalilta kappaleesta joka kasittelee nayttelijan vuorovaikutusta omien tunteidensa ja yleison kanssa. Boal esittaa etta esitys on aina dynaaminen prosessi, mutta on se sita myos yhteiskunnallisestikin, jos ajattelee varsinkin sorrettujen teatteria yhteiskunnallisena toimintana. Teatteri on verbi, ei adjektiivi (Boal 2009, 39). Vaikka esityksella pyrittaisiin vain kuvaamaan jotakin, esitys kay silti dialogia ymparoivan maailman kanssa. On aina myos joku joka tulkitsee ja tekee johtopaatoksensa, ja varsinkin sorrettuejn teatterissa, myos vaikuttaa. (Boal 2009, 39)

Olen lukenut taalla myos Pietan kirjaa Devising ja muita merkillisyyksia, ja minusta nama molemmat kirjat puhuvat teatterista keinona tehda jotakin nakyvaksi, sorto tai inhimillinen kokemus. Aikuisten ryhmassa se on selvempaa, etta tehdaan nakyvaksi joku epakohta, sorto, varsinkin kun muoto selvasti on foorumteatteri.

Maahanmuuttajalasten ja -nuorten ryhmassa se ei ole niin selvaa mita tehdaan nakyvaksi. Talla hetkella viela ajattelen etta teatterin tekemisen kautta lapset itse tulevat nakyviksi, saavat positiivista huomiota. Silvia, lastenryhman ohjaaja, lupasi laittaa minulle viikon paasta aloittavan ryhman tavoitteet ja draamallisen kontekstin tanaan sahkopostilla, ja sitten ehka tamakin asia hiukan selkenee lisaa.

Muuten taalla menee ihan kivasti, viikonlopun pilvisyyden ja kylmyyden jalkeen vihdoin paistaa taas aurinko. Ma loysin taalta myos yhden squatin jolla on tanssityopajoja (esim. kehon alkemia -niminen tunti) ja teatteritoimintaa, ja jonain iltana menen katsomaan milta siella nayttaa. Ja talla viikolla yritan myos paasta kaymaan muissakin ryhmissa, kun viime viikko meni viela ihan paa pyoralla tasta kaikesta uutuudesta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti